Comenius REGIO
IMPROVING QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS AT EDUCATION CENTERS
Vizita la Sanliurfa,TURCIA
In perioada 28 august 2014 – 02 septembrie 2014 frumusetile meleagurilor mesopotamiene au fost descoperite de o echipa de cadre didactice ale institutiilor educationale prestigioase din Targu – Jiu, aflata in Turcia cu ocazia schimbului de experienta din cadrul proiectului Comenius Regio „Improving Quality Management Sistem at Education Centers”, proiect finantat cu sprijinul Uniunii Europene prin Programul Life Long Learning, in cadrul car
uia partenerii Regio 1 – Romania sunt: Casa Corpului Didactic Gorj, Scoala Gimnaziala ,,Alexandru Stefulescu” Tg-Jiu, Asociatia Parintilor elevilor din cadrul Scolii Gimnaziale ,,Alexandru Stefulescu” Tg-Jiu, iar partenerii Regio 2 – Turcia sunt: Sanlıurfa Provincial Directorate of National Education, Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettisleri Sendikası Temsilciliği, Sehitlik Anaokulu Pre-primary School, Özel Doğa Koleji Ortaokulu si Esentepe İMKB Lisesi Sanlıurfa.
In cea de-a treia mobilitate prevazuta in proiect, echipa care a avut privilegiul de a pasi pe taramul profetului Abraham, a fost compusa din 12 cadre didcatice si reprezentanti ai asociatiei parintilor elevilor de la Scoala Gimnaziala ,,Alexandru Stefulescu” Tg-Jiu, coordonata de dl. prof. Popescu Aurel, directorul institutiei, si d-na prof. Dijmarescu Simona, reprezentant al Casei Corpului Didactic Gorj.
In cadrul proiectului partenerii si-au propus implementarea sistemelor de management al calitatii la scolile pre-primare, primare si gimnaziale, in conformitate cu cadrul strategic pentru educatie si formare profesionala cu implicatii in inovarea si dezvoltarea creativitatii in etapa initiala de educatie.
In cele cinci zile ale mobilitatii s-au organizat vizite de lucru la institutiile educationale partenere din Sanliurfa, in cadrul carora s-au derulat activitati lab
orioase constand in sesiuni de comunicari, schimburi de experienta, exemple de bune practici, ce au avut ca obiective intensificarea importantei sistemelor de management al calitatii in educatie in cele doua tari, formarea unui sistem util pentru imbunatatirea calitatii educatiei, crearea posibilitatii profesorilor de a dobandi experienta personala prin participarea la intalnirile de proiect, dezvoltarea curriculum-ului educational, stimularea invatarii limbilor celor doua nationalitati.
Activitatile derulandu-se intr-un climat deschis, prietenos, dialogul constructiv s-a concretizat in stabilirea liniilor directoare pentru selectarea si utilizarea materialelor didactice si a resurselor institutiilor de invatamant in proiectarea, implementarea si evaluarea cadrului de instruire, precum si pentru facilitarea comunicarii intre parteneri si a diseminarii progresului proiectului.
Printre obiectivele proiectului s-a numarat si promovarea bogatiei culturale prin descoperirea obiceiurilor si traditiilor regionale, legate de modul de viata, religie, gastronomie, cunoasterea si dezvoltarea valorilor personale ale locuitorilor acestui taram sfant, incarcat de o istorie milenara.
In cadrul ultimei intalniri de lucru, s-a facut o evaluare a proiectului pana in prezent si s-a stabilit programul viitoarelor activitati din proiect.cest sens, primitoarele si prietenoasele gazde au organizat vizite la principalele obiective turistice din Sanliurfa, precum : „Lacul cu pesti”, unde s-a nascut profetul Abraham si unde pot fi admirate Mozaicurile Amazoanelor, Eyüp Nebi, Göbeklitepe, cel mai vechi asezamant al lumii, Harran Town unde se afla vestigiile celei mai vechi universitati moderne din lume, Halfeti, castelul Rum Kale, cu datare documentara de doua milenii.
Simona Dijmarescu, CCD Gorj